Utbilda sig till VVS-montör

En VVS-montör arbetar kort sagt med vatten- och avloppsledningar inom vvs gbg. VVS är en förkortning av värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör hjälper man både till att installera nya anläggningar för värme, vatten och avlopp i nybyggen och underhåller anläggningar i äldre byggnader. Detta inkluderar installation och reparation av pumpar, varmvattenberedare och reglerutrustning. VVS-montör är ett annat ord för rörmokare eller rörläggare. Det är ett otroligt viktigt arbete som krävs för att byggnader ska ha ett fungerande värmesystem och rinnande vatten. Det är en marknad med stor efterfrågan då många av dagens VVS-montörer är äldre, och det behövs folk som tar över när dessa går i pension.

Utbildning till VVS-montör

Det finns olika sätt att bli en VVS-montör. Gemensamt är att man helst ska ha en teoretisk utbildning, måste genomgå en lärlingsperiod och klara ett yrkesprov för att få en certifiering. När man arbetar som lärling får man lön, lönen ökar däremot så fort man är färdigutbildad. Vill man börja studera till att bli en VVS-montör redan i gymnasiet ska man välja el- och energiprogrammet. Där får man en bra grund till yrket och det finns flertalet olika inriktningar att välja på efter gymnasiet.

Det finns också utbildningar på komvux och yrkeshögskolor om man vill börja studera efter gymnasiet. En yrkesutbildning pågår under två år och blandar teori med praktik. Yrkesutbildningar anordnas utefter behovet på marknaden och kallas yrkesutbildningar då de förbereder en för att kunna arbeta direkt efter utbildningen. En yrkesutbildning är ofta ett bra sätt att få testa på ett yrke. Vill man plugga så lite som möjligt kan man istället ta ett jobb som lärling. Väljer man att bli lärling direkt istället för att börja i skolbänken blir lärlingsperioden längre. Man brukar säga att det tar runt fem år innan man kan ta sitt yrkesprov. Men då man får lön samtidigt som man lär sig arbetet är det värt det för många. Speciellt för den skoltrötta.

Certifiering som krav

Som VVS-montör installerar man och hanterar viktiga system och anläggningar. Skulle något bli fel kan det leda till förödande konsekvenser, därför är det krav på att man har ett giltigt certifikat innan man kan arbeta självständigt. Ett certifikat visar på att man klarat den utbildning som krävs och dessutom har den praktiska kunskapen som behövs för att arbeta som en VVS-montör. Skulle man göra ett jobb utan certifieringen och det blir fel hos kunden, kommer försäkringsbolaget inte täcka detta. Försäkringsbolag kräver att man anlitar certifierad personal. Under lärlingsperioden kan man arbeta tack vare att man har en certifierad handledare som har översyn.