Båttrailer – aluminium kontra stål

En båttrailer förbättrar din båtupplevelse avsevärt eftersom det tar bort behovet av att hyra en båtplats och underlättar resorna till nya vatten. Ännu en fördel är att det tillför värde till din båt genom att skapa ett mer komplett paket. Av denna anledning är det viktigt att välja rätt båttrailer.

En av de viktigaste frågorna att ta ställning till är huruvida din båttrailer ska vara av aluminium eller stål. Både aluminium och stål kan vara bra material på din båttrailer. Frågan om vilken som är bäst beror däremot på ett antal faktorer som du bör tänka på, vilka är följande:

  • Vikt.
  • Styrka.
  • Korrosion.
  • Kostnad.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa mycket viktiga faktorer.

Vikt

Det primära kriteriet enligt de flesta köpare av båttrailers är vikten och den påverkar i hög grav valet av material. Stål är tyngre än aluminium. Tänk på att en mycket tung båttrailer är farligare och svårare att dra, den är svårare att stoppa och begränsar din lastkapacitet, se hur du gör på propellerteknik.se. En tung last gör också att bilen förbrukar mer bränsle, något som kan ackumuleras till höga summor pengar över tid.

Styrka

Stål är i regel både billigare och starkare än aluminium. Emellertid kan metallblandningar av aluminium uppnå nästan samma styrka som vissa sorter av stål. Dock är de flesta båttrailers inte gjorda av dessa kraftiga blandningar. Stål har fördelen att vara mindre benäget att böjas under belastning och har en överlägsen svetsning än de på aluminium. Därför är en båttrailer av stål säkrare när du kommer att transportera din båt genom grov och ojämn terräng, särskilt under en långvarig användning. En annan sak att ta hänsyn till är att även om stål är starkare är det också tyngre och tar mer skada från oxidation.

Korrosion

Aluminium har till skillnad mot stål fördelen att inte rosta. Det är endast under vissa förhållanden som stål kan vara benäget för oxidationsskador. På så vis kommer aluminium slå de flesta typer av stålmaterial när det gäller långsiktig användning, särskilt om du ofta kör genom blöta och saltade vägar. Om du är orolig för denna risk och ändå vill ha stål kan rostfritt stål vara lösningen. Rostfritt stål är nämligen mindre benäget att rosta än vanliga stålmaterial, dock är de ännu tyngre med högre pris till följd.

Kostnad

Båttrailers av stål kostar ungefär hälften av vad motsvarande enheter i samma storlek av aluminium gör. Å andra sidan kan kostnaden jämna ut sig över tid med tanke på att stål kräver mer underhåll jämfört med aluminium. Om du därför kommer att använda din båttrailer av stål regelbundet får du vara beredd på mer underhåll, såsom rostskydd och ommålning.