Ska jag bleka tänderna själv eller hos tandläkare?

Det finns inget enkelt svar på frågan över. Tumregeln är att ju mer tid och pengar du lägger på det ju bättre kommer slutresultatet att bli. Du kan köpa väldigt billiga kit för att bleka tänderna där hemma men då kommer resultatet inte att bli lika bra och det kommer att försvinna snabbare än om du gör det ordentligt hos en tandläkare. Hos en tandläkare kostar det mycket mer men resultatet kommer att bestå längre och det kommer antagligen bli bättre. Så det beror på om du ska ha en quick fix för en speciell tidpunkt i ditt liv. Då kanske det räcker med att bleka tänderna själv hemma men vill du att det ska vara för en längre tid så är det bästa att göra det professionellt.

Allt enklare att bleka tänderna

Även om tandblekning som fenomen har funnits i flera tusen år så är det först sedan 1980-talet som det har blivit riktigt populärt hos gemene man. För flera tusen år sedan blektes tänderna med white trips och med urin och vinäger medan det idag görs på helt andra sätt. fram till 1980-talet så var tandblekning något som bara de rikaste kunde göra då det var dyrt och tog väldigt lång tid. Sedan så kom ett genombrott när två tandläkare kom på att väteperoxid fräter bort avlagringar på tänderna och att väteperoxid går att använda i en gel. Då blev det enormt mycket billigare och tandblekningen har sedan dess kommit in mer och mer i människors medvetande som ett skönhetsingrepp som alla kan göra.

Bettskena med gel

Oavsett om du bleker tänderna hemma eller hos tandläkaren så kommer proceduren att vara ungefär detsamma. Du kommer få en bettskena som är utformad efter ditt bett och sedan ska denna bettskena smetas in med gel och du ska bita ihop och ha den skenan i munnen under ett antal timmar. Ibland även när du sover. Skillnaden mellan att göra detta hemma och hos tandläkaren är att tandläkaren kan se till att skenan passar din mun 100% perfekt och även ge dig råd för hur du ska sköta din skena för bästa resultat. Om du inte uppnår önskat resultat trots att du har försökt en tid så kan det ha att göra med dina kostvanor eller det faktum att du använder tobak. Tobak har en väldigt stor inverkan på våra tänder och ger upphov till missfärgningar. Viss mat gör också att missbildningarna på dina tänder blir fler. Även kaffe har en sådan effekt så vad du stoppar i munnen är väldigt viktigt för bra resultat.