Köksrenovering – Från enkel estetik till att stommarna byts ut

Om köket ser gammalt ut – men inte är skadat – kan det räcka med en enkel upprustning för att få det snyggt igen. Är det fuktskada kan en hel köksrenovering behöva genomföras. Lite förenklat går det att göra en köksrenovering på tre olika nivåer.

Nytt ytskikt

Det billigaste, enklaste och snabbaste sättet att göra en köksrenovering är att bara byta färg på ytskikten samt eventuellt byta beslag.

  • Måla

De flesta ytor i ett kök kan målas för att därigenom få en helt annan färg eller nyans. Beroende på underlag kan olika slags färg behövas. Enklast är att gå till en färgbutik och berätta vad som ska målas så kan exakt rätt färg tas fram. Där går det även att bryta fram en exakt nyans förutsatt att kunden har med sig en liten del av den önskade färgen.

Sprutmålning blir generellt snyggast eftersom det skapar en mjuk och slät yta helt utan penseldrag. Detta är däremot svårt att göra själv och sker enklast genom att luckorna lämnas in till hantverkare. Denna del av en köksrenovering går det däremot inte att göra rotavdrag på. Detta eftersom hantverkarna tar med sig luckorna till deras verkstad och att det krävs att arbetet sker i bostaden för att rot ska kunna användas.

  • Kakeldekor

Kakeldekor kan sättas på kakel, men även stenskivor och andra plana liknande material. Med detta kan kaklet få ett helt nytt utseende. Gör en köksrenovering genom att ”byta” ut allt kakel samt ändra utseendet på köksluckorna. Det kommer göra en mycket stor skillnad – för en låg kostnad.

Byte av luckor och lådor

Nästa steg är att inte bara ”piffa till” köket utan att byta ut delar av det. Med en köksrenovering där luckor, lådor och viss inredning byts ut skapas inte bara ett nytt estetiskt snyggt kök utan även nya och förbättrade funktioner.

Är det standardmått kan luckor och lådor köpas hos nästan vilken återförsäljare som helst. Om bytet sedan kan ske på egen hand, eller om hantverkare bör göra jobbet, beror på egen kunskap och erfarenhet.

I och med att viss inredning även byts ut kan exempelvis ”karuseller” installeras i hörnskåp och mjukstängande funktioner installeras på lådorna. Detta är självklart dyrare än att genomföra en köksrenovering med målarfärg och kakeldekor – men samtidigt ges förbättrade funktioner och moderna luckor.

Komplett köksrenovering

Med komplett köksrenovering menas att stommarna även byts ut. Hela nuvarande kök tas bort och därefter byggs det nya köket upp – exakt som kunden vill ha det. Nackdelen är den extra arbetstid som krävs för att bygga köket från grunden, vilket därmed ger ett högre pris.

Fördelen handlar om möjligheterna som denna typ av köksrenovering ger. Eftersom allt är borta finns inte något att förhålla sig till när det nya köket ska planeras och monteras. Nu kan avloppet flyttas, skåp byggas i exakta mått och nya förvaringsmöjligheter skapas. Allt helt efter kundens individuella behov och önskemål.

Vilken renovering som bör ske av dessa alternativ beror främst på plånbok, behov av funktion och kökets nuvarande skick.