Golvvärme vid badrumsrenovering – eller?

Många som genomför en badrumsrenovering passar på att installera golvvärme. Det är bekvämt, torkar upp golvet snabbare och kostnadseffektivt. Men, som med allt, finns både fördelar och nackdelar. Kom ihåg att badrumsrenovering sällan utförs med mindre än 30 – 40 års mellanrum så det är värt att tänka över alla eventuella installationer grundligt.

Fördelarna

  • Håller rent

Det är lätt att förknippa golvvärme enbart med en köks- eller badrumsrenovering men det är även vanligt att detta monteras in vid renovering av hallen. Genom att ha kakel och golvvärme kommer vätan som dras in mycket snabbt torkas upp. Därmed minskar risken att vattnet dras in i bostaden via de personer som passerar hallen. Vid installation av golvvärme i hallen kan den primära orsaken alltså vara att hålla torrt och rent.

  • Skönt med värmen

En av de vanligaste orsakerna att installera golvvärme, i samband med en badrumsrenovering, är att öka komforten i badrummet. Detta inte minst om det är kakel då detta kan upplevas mycket kallt att gå på. Har det exempelvis varit badrumsmatta tidigare och ett byte kommer att ske till kakel bör i alla fall golvvärme övervägas.

  • Kan ersätta element

Med effektiv golvvärme kan rummet värmas upp via golvet. Därmed behövs inte någon radiator. I ett litet badrum kan det vara helt avgörande för hur möblering kan ske.

Nackdelarna

  • Kostnaden

Självklart uppstår en kostnad vid installation och sedan en driftskostnad för uppvärmningen. Hur stor kostnaden blir beror framförallt på badrummets storlek men även om el- eller vattenburen golvvärme väljs för badrumsrenovering göteborg. Enklast är att fråga de hantverkare som ska ge offert om ett pris för denna installation. Samtidigt är golvvärme generellt en mycket låg kostnad i förhållande till vad en badrumsrenovering kostar. Det kan även vara en värdehöjande faktor när bostaden i framtiden säljs.Renovera golv och badrum med arkitekt

Vad driftskostnaden blir beror på avtal – och om det är el- eller vattenburen värme. Även detta kan hantverkare hjälpa till med att räkna ut.

  • Kräver kakel

Kakel och klinkers leder värme mycket bra. Dessutom stannar värmen kvar i plattorna. Vid vissa andra material blir det däremot betydligt svårare att skapa och bibehålla värmen. Detta inte minst om det är trägolv då trä leder värme väldigt dåligt. Planeras en badrumsrenovering med kakel eller våtrumsmatta är det däremot inte något problem.

Vatten eller el

Vattenburen golvvärme kräver lite högre påbyggnad på golvet. Det tar helt enkelt mer plats med de rör som ska transportera vattnet än de smala kablar som läggs ut vid elvärmt golv. En annan sak som skiljer är hur fort golvet blir varmt. Vattenburet tar längre tid på sig att bli varmt – men behåller värmen längre.

Vilket system som ska väljas beror framförallt på vad bostaden har för nuvarande uppvärmning. Finns ett vattenburet system är det relativt enkelt att koppla på golvvärme i kök, badrum och hall. I annat fall är det elektrisk värme som används.

Det går även att kombinera. Med andra ord att elektrisk golvvärme används inom vissa delar av bostaden och vattenburet i andra delar. Även detta är frågor som hantverkare kan förklara när de kommer till bostaden för att ge en offert. Fråga, jämför och låt det ta tid. Badrumsrenovering är en stor och dyr renovering – då krävs planering och att flera alternativ ställs mot varandra.